Blog-články

Fotografovanie pre pokročilých

 

Ak patríte medzi fotografov, ktorí nevyťahujú svoje prístroje len počas víkendov, dovoleniek a rodinných osláv, celkom určite používate nabíjacie batérie do fotoaparátu. Jednorázovky už dávno nie sú v móde a určené sú akurát tak pre amatérov, ktorí si myslia, že týmto spôsobom ušetria možno zopár eur. Prípadne ešte pre tých, čo sa boja, že nebudú mať batériu k dispozícii v dôležitej chvíli a takto si ju môžu kdekoľvek a kedykoľvek zakúpiť. Výhodou nabíjateľných batérií je to, že vám ušetria nemalé peniaze, ale iba v tom prípade, že sú kvalitné a aj na nabíjanie používate kvalitné nabíjačky.

photographer-3672010_1920

 Lacnejšie druhy nabíjačiek majú z výroby nastavený časovač, ktorý vypne nabíjanie po určitom čase. To ale neznamená, že batérie sú nabité. Vám sa môže zdať, že batérie strácajú na životnosti, pritom len nie sú plne nabité. Znamenalo by to napríklad to, že ak vložíte batérie úplne vybité, hrozí, že sa nikdy na maximum nenabijú. Ak ich však vložíte úplne nabité, nabíjačka bude ďalej nabíjať. To poškodí batériu a zníži jej životnosť. Tomuto efektu sa môžete vyhnúť tak, že pri kúpe nabíjačky budete dbať na to, aby vaša nabíjačka disponovala takzvaným delta peak efektom, ktorý sa často označuje aj ako delta U.  Ide o vlastnosť, vďaka ktorej dokážu moderné nabíjačky merať napätie v batériách, ktoré sa práve nabíjajú a to v pravidelných intervaloch. Pýtate sa na čo to je dobré? Nabíjačky vypnú nabíjanie vtedy, keď je batéria plne nabitá, takže nedochádza k prebitiu batérie ani k nedostatočnému nabitiu ako v predchádzajúcom prípade.

Čo sa týka úplného nabitia a vybitia batérie (ako sme na to boli zvyknutí v minulosti), dnes už nie je pravidlom. Napríklad, čo sa týka Li-ion batérií (lítiovo-iónové), nemusia sa cyklovať – teda úplne nabíjať a vybíjať niekoľkokrát po sebe. Tieto batérie je zároveň dobré nenechávať úplne vybiť, ale pri signalizácii vybitia ich hneď dať nabíjať. Moderné prístroje tak či tak nedovolia ich úplnému vybitiu a vypnú sa aj napriek tomu, že v batérii ostáva ešte nejaká záložná kapacita. Najpokročilejším typom batérií sú v súčasnosti Li-Pol batérie (lítiovo-polymérové), ktoré sú vylepšením Li-ion batérií. Pri prvom použití je však batériu vhodné plne nabiť, na hodinu odpojiť z nabíjačky a následne opäť dať nabíjať. Tým sa batéria plne nabije, čo má vplyv aj na jej životnosť. 

Sú batérie eneloop naozaj také dobré?

Japonské Panasonic eneloop sú považované medzi fotografmi za jedny z najlepších batérií na trhu. Sú to batérie ešte stále vyrábané v Japonsku. Jedným z hlavných výhod batérií Panasonic eneloop je vyššia úroveň prevádzkového napätia. Veľké množstvo zariadení sa vypne alebo začne signalizovať nízky stav nabitia batérie,  ak je napätie nižšie ako 1,1 Volta. Klasická Ni-MH batéria stráca svoje napätie konštantne a veľmi rýchlo sa pohybuje v rámci tejto kritickej úrovne.

 

Batérie eneloop si udržujú úroveň napätia nad 1,1 voltov dlhú dobu  a až tesne predtým, ako úplne odovzdajú všetku kapacitu, spadne napätie batérie pod tento limit. To je jeden z dôvodov, prečo je v niektorých prípadoch možné (napr. vo fotoaparáte) urobiť s eneloop batériami viac snímkov ako s klasickými batériami s kapacitou  2700 mAh.

 

Dalšou výhodou oproti klasickym batériám je extrémne nízke samovybíjanie. Po nabití držia kapacitu aj pri dlhšom skladovaní   (75 % kapacity aj po 3 rokoch od nabitia). Na základe nášho testovania, spätnej väzby od zákazníkov a skúseností ľudí na fórach sme  presvedčený, že s zakúpenými batériami budete maximálne spokojní, kedže aj podla názorov profesionálnych fotografov, sú to momentálne jedny z najlepších baterií na trhu s unikátnou technológiou eneloop a ako jedny z mala batérií sa ešte stále vyrábajú v Japonsku, čo zaručuje ich vysokú kvalitu.

 

Batérie eneloop v našej ponuke >>

 

 Batérie Panasonic eneloop

Ďalšie výhody batérií Panasonic eneloop

  • sú plne recyklovateľné (nezaťažujú životné prostredie)
  • pri aplikáciách s vysokými energetickými nárokmi vydržia 4x dlhšie ako alkalické batérie
  • zaručený výkon i pri nízkych teplotách do -20 ºC !
  • dodávajú sa PREDNABITÉ, hneď po kúpe ich môžete používať, nie je nutné ich nabíjať pred prvým použitím..

 

Ponuka batérií eneloop

Vyrábajú sa v 2 variantách - 1900 mAh  a 2500 mAh.

 

Ideálna a cenovo výhodná kombinacia je set nabíjačky BQ-CC55 s batériami:

  • Nabíjačka BQ-CC55 + 4 ks AA 1900 mAh eneloop 29,90 Eur s DPH
  • Nabijacka BQ-CC55 + 4 ks AA 2500 mAh eneloop pro 39,90 Eur s DPH

https://baterie.sk/vyhladavanie/?string=cc55

 

Ak by ste chceli samostatne len batérie:

  • 4 ks AA eneloop 1900 mAh v praktickom plastovom púzdre cena s DPH 12,90 Eur

https://baterie.sk/panasonic-akumulatory-eneloop-aa-1900-mah-tuzkove-4-ks-puzdro-na-baterie-zadarmo-2/

 

  • 4 ks AA eneloop pro 2500 mAh, balenie blister, cena s DPH 19,90 Eur

https://baterie.sk/akumulatory-panasonic-eneloop-pro-bk-3hcde-4be-2500-mah-aa-4-ks-blister-2/

 

Všetky ponúkané batérie a nabíjačky máme na sklade, dodanie do 2 pracovných dní, pri objednávke do 14:30 rýchle dodanie kuriérom už na nasledujúci pracovný deň. Doprava zdarma pri objednávke v hodnote 60 Eur a viac.

 

E-shop BATERIE.sk

 

Recykluj batérie - zachrániš svet!

Upratali ste. Umyli riady,vyluxovali podlahy, vyniesli smeti. Roztriedili ste a zrecyklovali odpad. Čo? Že tu niečo nesedí? Že ste nielenže nič nezrecyklovali, ale práve ste hodili na dno koša staré vytečené batérie? Nuž, nie ste žiadna výnimka. Priemerný Slovák za rok vyprodukuje 322 kg odpadu, no vytriedi na recykláciu len 31 kíl. Nikoho pravdepodobne neprekvapí údaj, že z európskeho kontinentu, recyklujú od Slovákov menej už iba Rumuni.

Minimum ľudí sa zamýšľa nad svojím smetným košom, a čo by v ňom rozhodne skončiť nemalo. Napríklad spomínané batérie a akumulátory obsahujú olovo, ortuť, kyselinu sírovu, či kadmium, ktoré sú karcinogénne. Môžu vážne poškodiť vodu a pôdu a do koša, by sa rozhodne vyhadzovať nemali. Len minimálna snaha  o ekologickejšie fungovanie spoločnosti sa neblaho odráža aj na nesprávnom vyhadzovaní batérií. Napriek tomu, že na Slovensku existuje viac ako 16-tisích zberných miest v obchodných reťazcoch a školách, valnú väčšinu pozbierali žiaci a nie dospelí „obyvatelia Zeme“. Školská ekologická výchova je síce prospešná, avšak možno by nezaškodilo školenie aj pre rodičov a priateľov školy.

Ak si práve hovoríte, že vy poctivo vyhadzujete použité baterky na zberné miesta a vás sa tento problém netýka, máme otázku. Ako ste sa postarali o baterku zo svojho starého počítača, kamery, tabletu, telefónu, či starý akumulátor z auta? Že sa nepamätáte a bolo to už dávno? Nuž pravdepodobne skončili taktiež na verejných skládkach a spaľovniach.

batérie a ich recyklovanie

 

Prečo je vlastne také dôležité starať sa o to, ako vyhadzujeme staré batérie?

Viac ako 80% svetovej výroby olova je použitých na výrobu olovených akumulátorov. Pre životné prostredie sú práve olovené batérie najnebezpečnejším odpadom a otrava olovom môže spôsobiť nie len poruchy nervového a reprodukčného systému, ale aj  stratu pamäte, anémiu a v najhorších prípadoch aj kómu či smrť. To už je dôvodom pre to, aby ste zapli internet a našli si najbližšie zberné miesto v okolí.

Je veľmi vhodné pokiaľ možno používať nabíjateľné batérie, a všetky použité batérie a akumulátory odovzdať v zberných dvoroch, školách, či špecializovaných firmách. Na tieto zbery sú určené špecializované kontajnery a nádoby, pričom tento odpad je ďalej prevážaný do firiem, ktoré sa zaoberajú ich ďalším spracovaním a upravovaním. Tieto firmy úpravou získavajú z použitých batérií spomínané cenné olovo a jeho zliatiny, ktoré je potom možné ďalej spracovávať. Najlepší spôsob, ako naučíme naše deti ekologicky existovať je, že im budeme sami vzorom.

 

4 nepravdivé mýty o batériách

 O batériách často kolujú nepravdivé informácie, preto sme sa rozhodli aspoň zopár z nich vyvrátiť a vysvetliť. Dnes vám ponúkame prvé tripy mýty a ich vysvetlenia.


Batériu treba úplne vybiť a až následne nabíjať

Jeden z najzaužívanejších mýtov o batériách hovorí, že predtým, než batériu dáte nabíjať, musíte ju úplne vybiť. Množstvo ľudí to odôvodňuje tkzv. pamäťovým efektom. Ten skutočne fungoval u starších typov batérii NiMH a NiCd. Dnes sa však používajú už typy Li-Ion ale­bo Li-Pol, ktoré sú technologicky ďalej a samozrejme je teda jedno, kedy dáte baterku na nabíjačku - určite ju predtým vybíjať nemusíte!

 

Baterky sa dlhým nabíjaním kazia

Podľa ďalšieho nepravdivého mýtu môže dlhé nabíjanie batérie spôsobiť jej poškodenie. Toto opäť platilo pri starých batériách. Dnes však máme batérie aj nabíjačky oveľa pokročilejšie a žiadne poškodenie batérii pri dlhom nabíjaní nehrozí. Akonáhle nabíjacia jednotka zdetekuje, že kapacita báterie je plná, viac už nedobíja alebo zníži prúd na minimum.

 

Časté nabíjanie batérie škodí

Pri starých batériách to možno platilo, no pri dnešných batériách je naozaj jedno, či ich nabíjate raz za deň alebo raz za mesiac. Časté nabíjanie teda neovplyvňuje životnosť batérie, ktorá sa počíta na cykly (nabitie/vybitie).

 

Nové typy batérii netreba recyklovať

Novým typom sa občas pripisujú až magické vlastnosti. Niektorí ľudia tvrdia, že tieto batérie nie sú ekologicky závadné a tak ich netreba recyklovať. Batérie stále obsahujú nebezpečné elektrolyty, čo znamená, že ich treba zlikvidovať na miestach, ktoré sú na to určené - ideálne v špecializovaných zberných dvoroch a miestach, ktoré ich separujú a recyklujú.