Fotografovanie pre pokročilých

 

Ak patríte medzi fotografov, ktorí nevyťahujú svoje prístroje len počas víkendov, dovoleniek a rodinných osláv, celkom určite používate nabíjacie batérie do fotoaparátu. Jednorázovky už dávno nie sú v móde a určené sú akurát tak pre amatérov, ktorí si myslia, že týmto spôsobom ušetria možno zopár eur. Prípadne ešte pre tých, čo sa boja, že nebudú mať batériu k dispozícii v dôležitej chvíli a takto si ju môžu kdekoľvek a kedykoľvek zakúpiť. Výhodou nabíjateľných batérií je to, že vám ušetria nemalé peniaze, ale iba v tom prípade, že sú kvalitné a aj na nabíjanie používate kvalitné nabíjačky.

photographer-3672010_1920

 Lacnejšie druhy nabíjačiek majú z výroby nastavený časovač, ktorý vypne nabíjanie po určitom čase. To ale neznamená, že batérie sú nabité. Vám sa môže zdať, že batérie strácajú na životnosti, pritom len nie sú plne nabité. Znamenalo by to napríklad to, že ak vložíte batérie úplne vybité, hrozí, že sa nikdy na maximum nenabijú. Ak ich však vložíte úplne nabité, nabíjačka bude ďalej nabíjať. To poškodí batériu a zníži jej životnosť. Tomuto efektu sa môžete vyhnúť tak, že pri kúpe nabíjačky budete dbať na to, aby vaša nabíjačka disponovala takzvaným delta peak efektom, ktorý sa často označuje aj ako delta U.  Ide o vlastnosť, vďaka ktorej dokážu moderné nabíjačky merať napätie v batériách, ktoré sa práve nabíjajú a to v pravidelných intervaloch. Pýtate sa na čo to je dobré? Nabíjačky vypnú nabíjanie vtedy, keď je batéria plne nabitá, takže nedochádza k prebitiu batérie ani k nedostatočnému nabitiu ako v predchádzajúcom prípade.

Čo sa týka úplného nabitia a vybitia batérie (ako sme na to boli zvyknutí v minulosti), dnes už nie je pravidlom. Napríklad, čo sa týka Li-ion batérií (lítiovo-iónové), nemusia sa cyklovať – teda úplne nabíjať a vybíjať niekoľkokrát po sebe. Tieto batérie je zároveň dobré nenechávať úplne vybiť, ale pri signalizácii vybitia ich hneď dať nabíjať. Moderné prístroje tak či tak nedovolia ich úplnému vybitiu a vypnú sa aj napriek tomu, že v batérii ostáva ešte nejaká záložná kapacita. Najpokročilejším typom batérií sú v súčasnosti Li-Pol batérie (lítiovo-polymérové), ktoré sú vylepšením Li-ion batérií. Pri prvom použití je však batériu vhodné plne nabiť, na hodinu odpojiť z nabíjačky a následne opäť dať nabíjať. Tým sa batéria plne nabije, čo má vplyv aj na jej životnosť.