4 nepravdivé mýty o batériách

 O batériách často kolujú nepravdivé informácie, preto sme sa rozhodli aspoň zopár z nich vyvrátiť a vysvetliť. Dnes vám ponúkame prvé tripy mýty a ich vysvetlenia.


Batériu treba úplne vybiť a až následne nabíjať

Jeden z najzaužívanejších mýtov o batériách hovorí, že predtým, než batériu dáte nabíjať, musíte ju úplne vybiť. Množstvo ľudí to odôvodňuje tkzv. pamäťovým efektom. Ten skutočne fungoval u starších typov batérii NiMH a NiCd. Dnes sa však používajú už typy Li-Ion ale­bo Li-Pol, ktoré sú technologicky ďalej a samozrejme je teda jedno, kedy dáte baterku na nabíjačku - určite ju predtým vybíjať nemusíte!

 

Baterky sa dlhým nabíjaním kazia

Podľa ďalšieho nepravdivého mýtu môže dlhé nabíjanie batérie spôsobiť jej poškodenie. Toto opäť platilo pri starých batériách. Dnes však máme batérie aj nabíjačky oveľa pokročilejšie a žiadne poškodenie batérii pri dlhom nabíjaní nehrozí. Akonáhle nabíjacia jednotka zdetekuje, že kapacita báterie je plná, viac už nedobíja alebo zníži prúd na minimum.

 

Časté nabíjanie batérie škodí

Pri starých batériách to možno platilo, no pri dnešných batériách je naozaj jedno, či ich nabíjate raz za deň alebo raz za mesiac. Časté nabíjanie teda neovplyvňuje životnosť batérie, ktorá sa počíta na cykly (nabitie/vybitie).

 

Nové typy batérii netreba recyklovať

Novým typom sa občas pripisujú až magické vlastnosti. Niektorí ľudia tvrdia, že tieto batérie nie sú ekologicky závadné a tak ich netreba recyklovať. Batérie stále obsahujú nebezpečné elektrolyty, čo znamená, že ich treba zlikvidovať na miestach, ktoré sú na to určené - ideálne v špecializovaných zberných dvoroch a miestach, ktoré ich separujú a recyklujú.